Sloughi

Sloughi on Suomessa vielä melko harvinainen vinttikoirarotu, vaikkakin ensimmäiset rodun edustajat tuotiin Suomeen jo 1970-luvun alussa. Nykypäivään mennessä niitä on rekisteröity kaikkiaan 217kpl (Kennelliiton Jalostustietojärjestelmä 28.1.2023)

Sloughi on ikivanha koirarotu, jonka tarkkaa alkuperää tai syntyhistoriaa ei täysin tunneta, mutta juuret ulottuvat tuhansia vuosia taaksepäin Pohjois-Afrikan alueelle. Nykyisin Marokko vastaa FCIn rotumääritelmästä, mutta niitä kasvatetaan edelleen myös Algeriassa, Tunisiassa ja Libyassa, joita kaikkia pidetään yhtälailla rodun kotimaina. Sloughia on arvostettu berberiheimojen keskuudessa sen erinomaisten metsästysominaisuuksien kuten nopeuden, ketteryyden ja sitkeyden ansiosta. Sloughit ovat perinteisesti metsästäneet mm. jäniksiä, kettuja, sakaaleja ja gaselleja.

Ouled Naïl woman. Algeria, around 1890. (Neurdein / Roger-Viollet)

Sloughi on rakenteeltaan lähes neliömäinen keskisuuri vinttikoira. Sen olemus on atleettinen ja vahva -olematta kuitenkaan raskas. Lihakset ovat pitkät, kuivat ja litteät. Sloughin liike on kevyt ja ylväs, ollen samalla taloudellinen ja liioittelematon. Häntä on pitkä ja sen pään kuuluu kiertyä pienelle mutkalle. Pää on elegantti -hieman pitkää kartiota muistuttava, jossa tuskin näkyvää otsapengertä. Korvat ovat eloisat ja ilmentävät sloughin monia mielialoja. Mantelinmuotoisten ruskeiden silmien ilme on ystävällinen ja surumielinen.

Turkin väri vaihtelee vaaleanruskean (sand) eri sävyissä taittuen myös tummempaan ja punertavaan (red sand). Sen turkissa voi olla raidoituskuvio (brindle), musta mantteli (black mantle), sekä tummat karvankärjet (overlay) ja kuonossa sloughilla voi olla tumma naamio eli maski (mask). Sloughin turkki on lyhyt ilman aluskarvaa ja iho hyvin ohut. Se kestää hyvin kuumuutta ja auringon paistetta, mutta ei pidä sateesta. Kylmällä ja tuulisella ilmalla sloughi tarvitsee suojakseen takin. Lisää sloughin värityksestä täällä Kennel Quetshadeen kotisivulla.

Kotioloissa sloughi on rauhallinen, lämmöstä nauttiva ja mukavuudenhaluinen. Sillä on suhteellisen voimakas vahtimisvietti ja se on varautunut tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Tutut ihmiset otetaan suurella jalomielisyydellä vastaan. Sloughi on erittäin kiintynyt perheeseensä ja se on äärimmäisen lojaali, sekä omistautunut omistajalleen. Sloughi ottaa usein yhden ihmisen perheestä, johon se kiintyy hyvin vahvasti. Se ei pidä yksinolosta ja nauttii oman lauman seurasta. Pentuina sloughit ovat täynnä energiaa, mutta rauhoittuvat aikuistuttuaan noin 2-3 vuoden iässä.

Sloughi on näkönsä avulla metsästävä vinttikoira ja kuten kaikki vinttikoirat -ne rakastavat juosta. Sloughi on hyvin itsenäinen ja ilman voimakasta omistajan miellyttämisen halua, vapaana ulkoiluttaminen voi olla haasteellista metsästysviettiselle koiralle. Se lähtee melko varmasti heti riistan havaittuaan juoksemaan sen perään, joten vapaana ollessaan sloughin olisi turvallisinta olla hyvin aidatulla alueella. Sloughin saalistusviettiä hyödyntämällä ja sitä pikkuhiljaa pennusta saakka harjoittamalla, niiden kanssa on mahdollista harrastaa Suomessa vinttikoirien maasto- ja ratajuoksua kesäkaudella.

Sloughi ei kestä kovakouraista ja tylyä kohtelua, vaan se tarvitsee määrätietoisen, rakastavan ja oikeudenmukaisen omistajan. Sloughi on älykäs ja nopea oppimaan, mutta kyllästyy helposti toistoihin. Oikealla motivoinnilla ja kärsivällisyydellä sloughista voi saada harrastuskoiran muihinkin kuin juoksulajeihin.

Kennelliiton Hanki Koira -sivuston rotuesittely
Lisää sloughien alkuvaiheista Suomessa

Näistä linkeistä voit tutustua sloughien historiaan ympäri maailmaa:
Sloughit USAssa
Toinen USA

Slougheja Ranskassa ja Algeriassa
Sloughien historiaa ja vaiheita Saksassa

Sekalaista luettavaa ja katseltavaa eri kielillä:
Saksaksi
Englanniksi ja ranskaksi

Aino Pikkusaari
Sisarukset Bijou Unique Adèle ”Jaava” ja Bijou Unique Antoine ”Amor” Kuvaaja Aino Pikkusaari