Sloughi

Sloughi on Suomessa vielä melko harvinainen vinttikoirarotu. Niitä on rekisteröity kaikkiaan 189kpl (Kennelliiton Jalostustietojärjestelmä 31.1.2021)

ROTUMÄÄRITELMÄ

Sloughi on keskisuuri, lyhytkarvainen ja atleettinen vinttikoira, jonka alkuperä ulottuu lähes koko Pohjois-Afrikan alueelle (Marokko, Algeria, Tunisia ja Libya). Sloughi on ikivanha rotu, jota on arvostettu Pohjois-Afrikassa sen erinomaisten metsästysominaisuuksien, nopeuden, ketteryyden ja sitkeyden takia ja jonka avulla berberit ovat perinteisesti metsästäneet jäniksiä, kettuja, shakaaleja ja gaselleja. Sloughi on kestävä, kuiva, vahva, elegantti ja ylväs koira.

Sloughin karva on tiivis, lyhyt ja nahka hyvin ohut. Sloughin turkin väri vaihtelee vaalean ruskean (sand) eri sävyissä myös taittuen punertavaan (red sand). Sen turkissa voi olla raidoituskuvio (brindle), musta mantteli (black mantle), sekä tummat karvankärjet (overlay) ja kuonossa sloughilla voi olla tumma naamio eli maski (mask). Pää on hieman pitkää kartiota muistuttava ja ruskeiden silmien ilme on ystävällinen ja surumielinen. Rakenteeltaan sloughi on neliömäinen, jonka pituus on hivenen korkeutta lyhyempi. Häntä on pitkä ja sen pään kuuluu kiertyä mutkalle.

Sloughi kestävää hyvin kuumuutta ja auringon paistetta, mutta se ei pidä sateesta. Kylmällä ja tuulisella ilmalla se tarvitsee suojakseen takin. Kotioloissa sloughi on rauhallinen, lämmöstä nauttiva ja mukavuudenhaluinen. Sillä on verrattaen voimakas vahtimisvietti ja se on varautunut tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Tutut ihmiset otetaan suurella jalomielisyydellä vastaan. Rotu on erittäin kiintynyt perheeseensä ja se on äärimmäisen lojaali sekä omistautunut omistajalleen. Sloughi ottaa usein yhden ihmisen perheestä, johon se kiintyy hyvin vahvasti. Se ei pidä yksinolosta ja nauttii omasta laumasta. Pentuina sloughit ovat täynnä energiaa, mutta rauhoittuvat aikuistuttuaan noin 2-3 vuoden iässä.

Sloughi, kuten kaikki vinttikoirat, rakastaa juosta.  Sloughi on hyvin itsenäinen ja sillä ei ole voimakasta omistajan miellyttämisen halua. Vapaana ulkoiluttaminen voi olla haasteellista metsästysviettiselle koiralle, sillä se lähtee heti riistan havaittuaan juoksemaan sen perään. Sloughi ei kestä kovakouraista ja tylyä kohtelua, vaan se tarvitsee määrätietoisen, rakastavan ja oikeudenmukaisen omistajan.

https://www.hankikoira.fi/koirarodut/sloughi