Sloughi rotumääritelmä

Suomen KennelliittoFinska Kennelklubben ry

Standard in English SLOUGHI188g10-engl

SLOUGHI (SLOUHGI) Ryhmä: 10 FCI:n numero: 188

Alkuperämaa: Marokko

KÄYTTÖTARKOITUS: Näkönsä avulla metsästävä koira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 10 vinttikoirat, alaryhmä 3 lyhytkarvaiset
vinttikoirat. Käyttökoetulosta ei vaadita

LYHYT HISTORIAOSUUS: Slougheja on ollut Pohjois-Afrikassa jo vuosisatojen ajan. Nykyisin niitä on eniten Marokossa, joka on vastuussa rotumääritelmästä. Sloughista on olemassa ainoastaan lyhytkarvainen muunnos.

YLEISVAIKUTELMA: Liikkeiden, kudosten hienolaatuisuuden ja lihasten kuivuuden ansiosta yleisvaikutelma on hyvin linjakas ja hyvin tyylikäs.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Ihannekokoisen, 70 cm korkean uroksen rungon pituuden mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen tulee olla 67 – 68 cm ja ihannekokoisen, 65 cm korkean nartun 62 – 63 cm. Rungon pituuden suhde säkä- korkeuteen tulee olla 9,6 : 10. Rungon syvyyden suhde säkäkorkeuteen tulee olla 4 : 10. Kuonon pituuden suhde koko pään pituuteen tulee olla 1 : 2.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Hienostunut ja ylväs, silti erittäin kiintynyt omistajaansa, jota puolustaa tarpeen vaatiessa. Hyvä metsästysvaisto, kestää pitkä- aikaista rasitusta; viihtyy yhtä lailla sisätiloissa ja on mukavuudenhaluinen.

PÄÄ: Sivulta katsottuna pitkänomainen, tyylikäs ja hienopiirteinen, silti melko vahva. Ylhäältä katsottuna pää muodostaa hyvin pitkän kiilan, joka on levein kallon kohdalla ja kapenee kirsua kohti.

KALLO-OSA: Melko leveä, sivulta katsottuna tasainen, korvasta korvaan mitattuna 12 – 14 cm. Kallon takaosa on selvästi pyöristynyt ja kaartuu tasaisesti sivuille. Kulmakaaret ovat tuskin havaittavat, otsauurre vähäinen. Niskan kaari ja niskakyhmy ovat tuskin näkyvät.

OTSAPENGER: Tuskin erottuva.

KIRSU: Musta; melko suuri, jotta vaikutelma ei ole suippo. Sieraimet ovat hyvin avoimet. Kuonon luusto ei tue kirsua, joka on siksi hieman laskeva.

KUONO-OSA: Pitkän kiilan muotoinen olematta liioiteltu, jokseenkin samanpituinen kuin kallo. Kuononselkä on kauttaaltaan suora.

HUULET: Ohuet ja tiiviit, peittävät juuri ja juuri alaleuan. Suupieli on mahdollisimman vähän näkyvissä.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat voimakkaat ja sopusuhtaiset, hampaat normaalit. Leikkaava purenta.

SILMÄT: Suuret, tummat, hyvin silmäkuoppaan sijoittuneet, joskus hieman viistojen silmäluomien peittämät. Ilme on lempeä ja hieman surullinen, katse kaihoisa. Vaaleilla koirilla silmät ovat tavallisesti meripihkanväriset. Silmäluomien reunat ovat pigmentoituneet.

KORVAT: Ylös, hieman silmälinjan yläpuolelle kiinnittyneet, tiiviisti pään myötäisesti riippuvat, eivät liian suuret; kolmionmuotoiset ja hieman kärjestään pyöristyneet.

KAULA: Pitkä, kauniisti lapoihin liittyvä ja suunnilleen pään pituinen; kaulan ylälinja on hieman kaareva. Kaulan nahka on ohutta ja tiiviisti pinnanmyötäistä, ei löysää kaulanahkaa. Kaulan karvapeite on lyhyttä.

RUNKO

YLÄLINJA: Loivasti ja tasapainoisesti kaareutunut, sarvennaiset ovat korostuneet ja samalla korkeudella kuin säkä tai hieman korkeammalla.

SÄKÄ: Selvästi erottuva.

SELKÄ: Lyhyt ja lähes vaakasuora.

LANNE: Lyhyt, kuiva, leveä ja hieman kaareva.

LANTIO: Luiseva, leveä ja viisto, ei jyrkkä.

RINTAKEHÄ: Ei liian leveä, pitkä, ulottuu juuri ja juuri kyynärpäiden korkeudelle. Kyljet ovat litteät.

ALALINJA JA VATSA: Rintalasta on pitkä ja nouseva, vatsa ja kupeet ovat kuroutuneet. Vatsaviiva on tasaisesti kaareutunut, ei terävälinjaisesti eikä jyrkästi.

HÄNTÄ: Ohut, luiseva, lantion jatkeeksi kiinnittynyt ja asennoltaan selkälinjan alapuolella; ulottuu ainakin kintereisiin. Koiran ollessa rauhallinen hännän pää on voimakkaasti kaareutunut.

RAAJAT

ETURAAJAT YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat täysin pystysuorat.

LAVAT: Pitkät ja viistot.

OLKAVARRET: Vahvat.

KYYNÄRVARRET: Hyväluustoiset ja hyvin lihaksikkaat.

RANTEET JA VÄLIKÄMMENET: Joustavat ja vahvat.

KÄPÄLÄT: Kuivat ja pitkän soikion muotoiset; useilla kevytrakenteisilla slougheilla jäniksenkäpälää muistuttavat. Kaksi keskimmäistä varvasta ovat selvästi muita pitemmät. Kynnet ovat mustat tai värittyneet.

SLOUGHI 3/3 TAKARAAJAT YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat takaa katsottuna täysin pystysuorat; lihakset ovat litteät ja jänteet erottuvat.

REIDET: Litteät ja lihaksikkaat.

SÄÄRET: Pitkät ja hyvin lihaksikkaat.

KINTEREET: Vahvat ja hyvin kulmautuneet.

VÄLIJALAT: Vahvat, ei kannuksia.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Kävely, ravi ja laukka. Liikkeet ovat joustavat, kevyet, pitkäaskeliset ja maatavoittavat.

NAHKA: Hyvin ohutta, tiiviisti rungonmyötäistä, ei poimuja eikä löysää kaulanahkaa.

KARVAPEITE KARVA: Hyvin lyhyttä, tiheää ja hienolaatuista.

VÄRI: Vaalean kellanruskeasta punaisen kellanruskeaan ja kaikki sävyt siltä väliltä, musta merkein tai juovikas (brindle). Musta maski ja mustat karvankärjet ovat sallitut.

KOKO SÄKÄKORKEUS: Urokset 66 – 72 cm, nartut 61 – 68 cm.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Selvästi korkeutta pitempi runko, sarvennaiset säkää alempana; lihanvärisyys; ylä- tai alapurenta; pystyt, kärjestään taittuneet, liian pitkät tai taaksepäin taittuvat korvat; keskipitkä karvapeite; hapsut raajoissa tai hännässä; valkoinen sukka; muu kuin rotumääritelmän sallima väri.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.