Azawakh rotumääritelmä

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry

FCI:N LUOKITUS:

 • ryhmä 10
 • alaryhmä 3 lyhytkarvaiset vinttikoirat
 • numero 307

Alkuperämaa: Mali

Vastuumaa: Ranska

KÄYTTÖTARKOITUS: Näkönsä avulla metsästävä koira. Paimentolaiset arvostivat yhtä lailla azawakhin kauneutta kuin kumppanuutta. Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Afrikkalainen, afroaasialaista tyyppiä oleva vinttikoira, joka tuli Eurooppaan 1970-luvun tienoilla. Rotu on kotoisin Nigerian tasangolta, jossa mm. Azawakhin laakso sijaitsee. Azawakhit ovat olleet satojen vuosien ajan Etelä-Saharan paimentolaisten seuralaisia.

YLEISVAIKUTELMA: Erityisen hoikkalinjainen ja tyylikäs. Azawakh on yleisvaikutelmaltaan erittäin jalo. Luusto ja lihaksisto erottuvat selvästi ohuen ja tiiviin nahan alta. Azawakh on korkearaajainen ja pystyssä olevan suorakaiteen muotoinen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituuden suhde säkäkorkeuteen on 9:10. Nartut voivat olla hieman pitempiä.  Rintakehän syvyyden suhde säkäkorkeuteen on noin 4:10.  Kuonon pituuden suhde pään koko pituuteen on 1:2.  Kallon leveyden suhde pään pituuteen on 4:10.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Vilkas, valpas ja etäinen, vieraita kohtaan pidättyväinen, toisinaan jopa varautunut, mutta on lempeä ja ystävällinen niitä kohtaan, jotka se todella hyväksyy.

PÄÄ: Pitkä, jalo, kuiva ja meislautunut, melko kapea olematta liioiteltu. Kallo: Lähes litteä, melko pitkänomainen. Kallo on selvästi pituuttaan kapeampi. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat usein hieman erisuuntaiset. Kulmakaaret ja otsauurre ovat vain hieman havaittavat. Toisaalta kallon harjanne on selvästi ulkoneva ja niskakyhmy korostunut. Otsapenger: Hyvin vähäinen. Kirsu: Suuret sieraimet. Kirsu on väriltään musta tai ruskea. Kuono: Pitkä ja suoralinjainen, kapenee kirsua kohti mutta ei liioitellusti. Leuat / hampaat: Leuat ovat pitkät ja voimakkaat. Leikkaava purenta. Posket: Litteät. Silmät: Mantelinmuotoiset, melko suuret ja väriltään tummat tai meripihkanväriset. Silmäluomet ovat pigmentoituneet. Korvat: Melko korkealle kiinnittyneet, ohuet, aina riippuvat ja litteät, tyvestä melko leveät, tiiviisti kallonmyötäiset, eivät koskaan ns. ruusukorvat. Korvat ovat kolmionmuotoiset ja kärjestään hieman pyöristyneet. Koiran ollessa tarkkaavainen korvat kohoavat tyvestään.

KAULA: Ryhdikäs, pitkä, siro ja lihaksikas, hieman kaartuva. Nahka on ohutta ilman löysää kaulanahkaa.

RUNKO: Ylälinja: Jokseenkin tasainen; vaakasuora tai hieman sarvennaisia kohti kohoava. Säkä: Selvästi erottuva. Lanne: Lyhyt, kuiva ja usein hieman kaareva. Sarvennaiset: Selvästi erottuvat ja aina samalla korkeudella kuin säkä tai sitä korkeammalla. Lantio: Viisto, ei liian jyrkkä. Rintakehä: Eturinta ei ole kovin leveä. Rintakehä on pituussuunnassa hyvin kehittynyt ja syvä, ei kuitenkaan ulotu kyynärpäiden tasolle. Se ei ole kovin leveä, mutta siinä tulee olla riittävästi tilaa sydämelle; siksi rintakehä ei saa kaventua jyrkästi rintalastan kohdalta. Kylkiluut: Pitkät ja erottuvat, kaareutuvat hieman ja tasaisesti rintalastaa kohti. Alalinja ja vatsa: Rintalastan kaari on korostunut ja se liittyy sulavasti voimakkaasti kuroutuneeseen vatsalinjaan.

HÄNTÄ: Matalalle kiinnittynyt, pitkä, ohut, kuiva ja kapeneva. Karvapeite on samanlaista kuin rungossa; hännänpää on valkoinen. Häntä riippuu kärki hieman ylöspäin kaartuneena, mutta koiran innostuessa häntä voi kohota vaakatason yläpuolelle.

RAAJAT ETURAAJAT: Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat pitkät ja sirot, lähes täysin pystysuorat sekä oikea asentoiset. Lavat: Pitkät, kuivalihaksiset ja sivulta katsottuna vain hieman viistot. Lavan ja olkavarren välinen kulma on hyvin avoin (noin 130°). Etukäpälät: Pyöreähköt; varpaat ovat sirot ja tiiviit. Päkiät ovat pigmentoituneet.

TAKARAAJAT: Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat pitkät, kuivat. Takaa katsottuna täysin pystysuorat. Reidet: Pitkät; lihakset ovat kuivat ja erottuvat. Lantion ja reiden välinen kulma on hyvin avoin (noin 130°). Polvet: Reiden ja säären välinen kulma on hyvin avoin (noin 145°). Kintereet ja välijalat: Suorat ja kuivat, ei kannuksia. (Huom. Suomessa typistyskielto). Takakäpälät: Pyöreähköt. Päkiät ovat pigmentoituneet.

LIIKKEET: Aina hyvin sulavat ja erityisen ylväät ravissa ja käynnissä. Laukka on kimmoisaa. Azawakhin liikkeet vaikuttavat erittäin keveiltä ja todella joustavilta. On tärkeää, että liikkeet ovat rodunomaiset.

NAHKA: Hienolaatuista ja kauttaaltaan tiiviisti pinnanmyötäistä.

KARVAPEITE KARVA: Lyhyttä ja hienolaatuista. Vatsa voi olla karvaton.

VÄRI: Kellanruskea, valkoisin merkein. Päässä voi olla musta maski ja/tai valkoinen piirto. Rinnassa on valkoinen läiskä, hännänpää on valkoinen. Jokaisessa raajassa tulee olla valkoinen sukka tai ainakin hitunen valkoista käpälässä. Kaikki kellanruskean sävyt ovat hyväksyttyjä vaalean hiekanruskeasta tumman punaruskeaan. Mustat juovat (brindle) on sallittu.

KOKO JA PAINO:

Säkäkorkeus: Urokset 64 – 74 cm    Nartut 60 – 70 cm.

Paino: Urokset noin 20 – 25 kg    Nartut noin 15 – 20 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

 • raskas yleisvaikutelma
 • liian leveä kallo
 • voimakas otsapenger
 • liian pitkä runko
 • selvästi säkää matalammalla olevat sarvennaiset
 • huomattavat pigmentittömät alueet kirsussa

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • vihaisuus tai liiallinen arkuus
 • selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
 • virheellinen tyyppi (erityisesti, mikäli se viittaa hiljattain tapahtuneeseen risteytykseen toisen rodun kanssa)
 • voimakas, ei tapaturmainen rakennevirhe
 • vammauttava, ei hankittu poikkeavuus
 • kaikki keinotekoisesti korjatut virheet
 • ylä- tai alapurenta
 • vaaleat ns. petolinnun silmät
 • kylkiluut, jotka kaartuvat kohti rintakehän alaosaa siten, että rintakehä näyttää viulukotelon muotoiselta • karkea, puolipitkä tai muuten rotumääritelmästä poikkeava karvapeite
 • valkoisen värin puuttuminen yhdestäkin raajasta
 • yli 3 cm:n poikkeamat sallitusta säkäkorkeudesta

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.