Azawakh rotumääritelmä

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry FCI 17.4.2015/Kennelliitto 25.8.2015 

Standard in English AZAWAKH307g10-engl

FCI:N LUOKITUS:

 • ryhmä 10
 • alaryhmä 3 lyhytkarvaiset vinttikoirat
 • numero 307

Alkuperämaa: Malin ja Nigerin pohjoisosat, Azawakhin laakso

Vastuumaa: Ranska

KÄYTTÖTARKOITUS: Näkönsä avulla riistaa (gaselli, jänis, strutsi) metsästävä koira, joka myös torjuu petoeläimiä (hyeena, sakaali, leijona). Tämä koira on paimentolaisten tärkeä kumppani, joka jakaa heidän leirielämänsä.

LYHYT HISTORIAOSUUS:Afrikkalainen vinttikoira, jonka esi-isiä on kuvattu Keski-Saharan tuhansia vuosia vanhoissa kalliomaalauksissa. Saharan aavikoitumisen edetessä alueen metsästäjä-paimentolaiskansat (tuaregit, dahoussahaqit ja peulit) vaelsivat koirineen Sahelin alueelle, Azawakhin kuivan laakson maille jotka soveltuvat maanviljelykseen ja metsästykseen. Rodun kanssa eläneet ja sitä muokanneet kansat kutsuvat sitä tuareginkielisellä nimellä ”Oska”. Eurooppalaiset koiraharrastajat löysivät rodun ja ihastuivat siihen, ja ensimmäiset koirat tuotiin Eurooppaan 1968.

YLEISVAIKUTELMA: Erityisen hoikka ja tyylikäs, yleisvaikutelmaltaan hyvin jalo. Luusto ja lihaksisto erottuvat selvästi ohuen, tiiviin nahan alta. Runko on solakka ja mittasuhteiltaan pystyyn nostetun suorakaiteen muotoinen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen on 10:9, nartut voivat olla hieman pitempiä. Säkäkorkeuden suhde rintakehän syvyyteen on 10:4. Pään koko pituuden suhde kuonon pituuteen on 10:5. Pään koko pituuden suhde kallon leveyteen on 10:4.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Vilkas, valpas ja etäinen, voi olla vieraita kohtaan pidättyväinen mutta lempeä ja ystävällinen perheelleen ja niille ihmisille, jotka se todella hyväksyy.

PÄÄ: Pitkä, jalo, kuiva ja meislautunut, melko kapea olematta liioiteltu. Kallo: Lähes litteä, melko pitkä, leveydeltään selvästi alle puolet pään pituudesta. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat joskus hieman erisuuntaiset. Kulmakaaret ja otsauurre ovat vähäiset. Niskakyhmy on korostunut. Otsapenger: Hyvin vähäinen. Kirsu: Suuret sieraimet. Kirsu on väriltään musta tai tummanruskea. Kuono: Pitkä ja suoralinjainen, kapenee kirsua kohti mutta ei liioitellusti. Huulet: Ohuet ja tiiviit, väriltään mustat tai tummanruskeat, eivät riippuvat. Leuat / hampaat: Leuat ovat pitkät ja voimakkaat. Leikkaava purenta. Täydellinen hampaisto. Posket: Litteä. Silmät: Mantelinmuotoiset, melko suuret, silmäaukko hieman vino. Väriltään tummat, joskus meripihkanväriset, eivät koskaan siniset. Silmäluomet ovat hyvin pigmentoituneet, mustat tai tummanruskeat. Korvat: Melko korkealle kiinnittyneet, ohuet, aina riippuvat ja litteät, tyvestä leveät ja tiiviisti poskenmyötäiset, eivät koskaan ns. ruusukorvat. Korvat ovat kolmionmuotoiset ja kärjestään hieman pyöristyneet. Koiran ollessa tarkkaavainen korvat kohoavat tyvestään

KAULA: Ryhdikäs, pitkä, siro ja lihaksikas, niskalinja on hieman kaartuva. Nahka on ohutta ilman löysää kaulanahkaa.

RUNKO: Ylälinja: Suora; lähes vaakasuora tai hieman lavoista sarvennaisia kohti kohoava. Sarvennaiset selvästi erottuvat ja samalla korkeudella kuin säkä tai sitä korkeammalla. Säkä: Selvästi erottuva. Lanne: Lyhyt ja kuiva. Lantio: Selvästi viisto, ihanteellinen kulma 45º. Rintakehä: Syvä, lähes kyynärpäihin ulottuva, ja kevyesti kapeneva. Eturinta melko kapea. Kylkiluut pitkät, hieman erottuvat, tasaisesti ja kevyesti kaareutuvat. Alalinja ja vatsa: Rintalastan kaari on korostunut. Alalinja nousee sulavasti ja liittyy voimakkaasti kuroutuneeseen vatsalinjaan.

HÄNTÄ: Matalalle kiinnittynyt, pitkä, ohut, kuiva ja kapeneva. Karvapeite on samanlaista kuin rungossa; hännänpää on usein valkoinen. Häntä riippuu kärki hieman ylöspäin kaartuneena, mutta koiran innostuessa häntä voi kohota vaakatason yläpuolelle.

RAAJAT/ ETURAAJAT: Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat pitkät ja sirot, pystysuorat ja oikea-asentoiset. Lavat: Pitkät, kuivalihaksiset ja sivulta katsottuna vain hieman viistot. Olkavarret: Lavan ja olkavarren välinen kulma on hyvin avoin (noin 130º). Välikämmenet: Hieman viistot. Etukäpälät: Pyöreähköt; varpaat ovat sirot, tiiviit ja hyvin kaareutuneet. Päkiät ovat pigmentoituneet. TAKARAAJAT: Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat pitkät, kuivat ja takaa katsottuna täysin yhdensuuntaiset. Reidet: Pitkät; lihakset ovat kuivat ja erottuvat. Lantion ja reiden välinen kulma on hyvin avoin (noin 130º). Polvet: Reiden ja säären välinen kulma on hyvin avoin (noin 145º). Kintereet ja välijalat: Kuivat, ei kannuksia. (Huom. Suomessa typistyskielto). Takakäpälät: Pyöreähköt, hyvin kaareutuneet varpaat. Päkiät ovat pigmentoituneet.

LIIKKEET: Aina hyvin sulavat ja erityisen ylväät ravissa ja käynnissä. Laukka on kimmoisaa. Azawakhin liikkeet vaikuttavat erittäin keveiltä jopa joustavilta. Liikkeet ovat rodun olennainen erityispiirre.

NAHKA: Ohutta ja tiiviisti pinnanmyötäistä.

KARVAPEITE/ KARVA: Hyvin lyhyttä ja hienolaatuista. Vatsa voi olla karvaton.

VÄRI: Kellanruskea tai kellanruskea juovikas (brindle), valkoisia merkkejä vain rungon ääriosissa. Kaikki kellanruskean sävyt ovat sallittuja vaalean hiekanruskeasta tumman punaruskeaan (mahonki). Juovien tulee olla mustia. Kuonossa voi olla musta maski. Valkoiset merkit: Pään laikku on hyvin vaihteleva. Eturinnassa voi esiintyä valkoista, joka rajoittuu kaulantyveen. Tämä ”leukalappu” ei saa ulottua olkanivelen ulkopuolelle eikä nousta kaulan sivuille. Vähäinen valkea täplä niskassa sallitaan. Eturinnasta valkoiset laikut voivat jatkua rintakehän alle, mutta ne eivät koskaan saa kohota kylkiluiden alueelle. Jokaisessa raajassa tulee olla valkoinen sukka tai ainakin hitunen valkoista käpälässä. Muuten erinomaisille yksilöille sallitaan valkoisen värin puuttuminen yhdestä raajasta. Etuosan usein epäsäännölliset valkoiset merkit eivät saa ulottua kyynärpäiden yli eivätkä lavoille. Takaosassa valkoiset merkit ovat usein säännöllisempiä ja pienempiä, eivätkä ne saa kohota reidelle. Valkoiset merkit reiden sisäpinnalla eivät kuitenkaan ole virhe.

KOKO JA PAINO:

Säkäkorkeus: Urokset 64–74 cm ± 2 cm Nartut 60–70 cm ± 2 cm

Paino: Urokset noin 20–25 kg Nartut noin 15–20 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:

 • Raskas, epäjalo pää.
 • Paksu ja hyvin karvainen häntä, voimakkaasti kiertyvä häntä.
 • Liian pitkä runko.
 • Tasapurenta.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
 • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.
 • Virheellinen rotutyyppi. 
 • Hyvin kapea rintakehä ja erittäin hento yleisvaikutelma.
 • Ala- tai yläpurenta.
 • Muu kuin musta tai tummanruskea pigmentti kirsussa, silmäluomissa ja huulissa.
 • Vaaleat tai siniset silmät.
 • Ruusukorvat.
 • Säkää matalammalla olevat sarvennaiset.
 • Rakennevirhe, joka ei ole tapaturmainen (esim. kylkiluut jotka liittyvät rintalastaan epäsymmetrisesti).
 • Kannukset takaraajoissa tai merkit niiden poistamisesta.
 • Karkea tai puolipitkä karvapeite.
 • Muut kuin rotumääritelmässä sallitut värit (laaja valkoinen väri, valkoinen kaulus, muu kuin musta juovitus brindlessä). Varottava ”laimentuneita” värejä: sininen, lila. 
 • Kaikki merkit virheiden korjaamiseksi tehdyistä toimenpiteistä. 
 • Yli 3 cm poikkeamat sallitusta säkäkorkeudesta.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.