Azawakh

Azawakh on Suomessa hyvin harvinainen vinttikoirarotu. Niitä on rekisteröity kaikkiaan 107 kpl (Kennelliiton Jalostustietojärjestelmä 28.1.2023)

Azawakh on korkearaajainen, kuiva vinttikoira. Urosten säkäkorkeus on 64-74 cm, narttujen 60-70 cm. Paino 15-25 kg. Koira on erityisen hoikkalinjainen ja tyylikäs; luusto ja lihakset erottuvat selvästi. Nahka on ohut ja pinnan myötäinen. Karvapeite lyhyttä ja hienolaatuista. Liikkeet ovat aina hyvin sulavat, kevyet ja joustavat, ravissa erityisen ylväät. Laukka on kimmoisaa. Väriltään azawakh on useimmiten ruskean sävyinen kellanruskeasta tummaan punaruskeaan, mutta myös mustajuovikasta esiintyy. Jokaisessa jalassa tulee olla valkoinen sukka tai ainakin valkoista käpälissä. Päässä voi olla musta maski ja valkoinen piirto. Rinnassa on valkoinen läiskä ja hännänpää on valkoinen. Silmät ovat kauniin mantelinmuotoiset ja korvat ovat melko korkealle kiinnittyneet, aina roikkuvat, ohuet ja litteät.

aza2

Azawakhit ovat Tuaregien, Fulanien ja muiden Saharan eteläosien, Sahelin alueen, Malin, Nigerin, Burkina Fason ja Etelä-Algerian rotu, jota käytetään siellä vahtikoirana ja metsästäjänä. Ne metsästävät jäniksiä ja gaselleja suurilla nopeuksilla. Vauhti voi kiihtyä jopa 40 kilometriin tunnissa. Sahelin ympäristön vaativat olosuhteet sallivat ainoastaan vahvimpien yksilöiden selviytymisen ja toisin kuin jotkut muut vinttikoirat azawakhit ovat enemmän laumaeläimiä.
Toisin kun muiden vinttikoirien, azawakhejen ensisijainen tehtävä alkuperäisillä alueilla on suojella yhteisöään. Ne kehittävät voimakkaan siteen omistajaansa, mutta voivat työskennellä myös itsenäisesti. Niitä kohtaan, jotka ne hyväksyvät, azawakhit ovat lempeitä ja erittäin helliä. Tuntemattomien kanssa monet ovat varautuneita eivätkä halua, että niihin kosketaan. Vaikka ne on jalostettu suojelemaan karjaa, ne eivät ole synnynnäisesti aggressiivisia, mutta reagoivat mikäli niitä uhataan.
Tuareg(c)Bernus
Clyde Macfarlane: ”Tuareg. Once only known to Europeans as ‘the blue men of the desert’, the Tuareg have lived in extreme conditions deep in the Sahara for over a thousand years.” Photograph: Bernus/Bernus Estate https://www.theguardian.com/world/gallery/2015/may/26/tuareg-sahara-desert-in-pictures
Azawakhit ovat energisiä ja erittäin kestäviä. Ne ovat erinomaista seuraa juoksua harrastaville ja ne juoksevat mielellään myös kuumissa olosuhteissa, missä muut rodut eivät selviytyisi. Ne kaivavat myös mielellään kuoppia puutarhassa. Useimmat azawakhit eivät pidä kylmästä ja sateisesta säästä.
Azawakhit ovat laumakoiria ja niillä on monimutkaisia sosiaalisia hierarkioita. Niillä on erinomainen muisti ja ne tunnistavat toisensa pitkän erossa olon jälkeen. Ne löytää usein nukkumassa päällekkäin etsien näin muiden lämpöä ja toveruutta.
Azawakhit tarvitsevat melko paljon liikuntaa ja niiden pitäisi päästä säännöllisesti juoksemaan vapaana. Azawakhit ovat hyvin sosiaalisia ja tunteellisia. Ne tarvitsevat laumanjohtajan, joka on tiukka, mutta oikeudenmukainen. Azawakhit viihtyvät muiden azawakhien seurassa ja usein niitä onkin perheessä vähintään kaksi.
aza3