Sloughin käyttäytymisen ihanneprofiili on julkaistu

Käyttäytymisen jalostustarkastus

”Käyttäytymisen jalostustarkastus keskittyy erityisesti arkipäiväisiin tilanteisiin ja asioihin kuten käsiteltävyyteen, alusta-arkuuksiin ja ääniherkkyyteen. Tarkastus tarjoaa täydennystä tietoon, jota saadaan muista virallisista luonteen ja käyttäytymisen arviointimenetelmistä eli luonnetestistä ja MH-luonnekuvauksesta.

Jalostustarkastuksen arviointi ja ihanneprofiilit

Jalostustarkastuksen lopputulos on joko suoritettu, hylätty tai keskeytetty. Lisäksi koira saa jokaisesta tarkastuksen arviointikohdasta tuloksen, joka voi olla rotukohtaisesti ihanne, hyväksyttävä, ei-toivottava tai hylätty (I, N, E, H). Hylätty arvostelu jossain osiossa johtaa jalostustarkastuksen lopputulokseen hylätty. Hylätty jalostustarkastus ei kuitenkaan estä koiran käyttöä jalostukseen, ellei sitä ole määrätty rodun PEVISA-ohjelmassa.

Rotujärjestö tai -yhdistys määrittelee, mitkä ominaisuudet ovat rodulle ihanteellisia, hyväksyttäviä, ei-toivottavia tai hylättyjä (ihanneprofiili). Hyväksyttävä tarkoittaa kokonaisuuteen suhteutettuna vielä jalostuskoiralle kelvollista tulosta. Ei-toivottavien ja hylkäävien ominaisuuksien tarkoituksena ei ole välttämättä sulkea koiraa jalostuksesta, mutta ne tulee huomioida yhdistelmien suunnittelussa. Käyttäytymisen jalostustarkastuksessa hylkääviä kohtia ovat ainakin voimakkaat pelot ja aggressiot.”
Lainaus Kennelliiton Jalostustarkastukset- sivulta

Jalostustarkastuksen käyttäytymisen testissä on ns. käytännön simulaatiotilanteita ja ärsykkeitä, jossa tarkastaja arvioi koiran reaktioita siitä onko se rodun ihanneprofiilin mukaista. Jos rodussa löytyy riittävästi kiinnostusta testaukseen, tavoitteena on järjestää yhteisiä testikertoja, jonne voi osallistua useampi koira päivän aikana. Tarkastuksien avulla saadaan lisätietoa lähitulevaisuudessa tehtävään sloughien Jalostuksentavoiteohjelmaan (JTO). Ymmärtääkseen paremmin mistä käyttäytymisen jalostustarkastuksessa on kyse, katso tämä esimerkkivideo villakoirasta (Youtubesta löytyy muitakin näytteitä esim. hakusanalla ”käyttäytymisen jalostustarkastus”).

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s