Avoin kirje Pohjoismaissa rotua harrastavilta kerhoilta

Tämä kirje on yhteispohjoismaisen azawakh rotua harrastavien kerhojen vastine, Pohjoismaisen Kennelunionin toimille. He laittoivat azawakhin tarkkailtavien rotujen listalle painon ja luonteen tarkkailuun. Vapaasti suomentanut Sari Sorvo.

 

Avoin kirje Pohjoismaissa rotua harrastavilta kerhoilta

4.10.2018

Avoin kirje The Nordic Kennel Unionille liittyen Azawakhin BSI – listaukseen.

Kuten teistä monet tietävät, Azawakh on äskettäin lisätty Pohjoismaiden Kennelliiton tarkkailtavien rotujen listalle kahdesta syystä.

  1. Paino: Standardeiden mukaan koiran tulee olla hoikka ja elegantti, mutta koira ei saa olla liian laiha
  2. Käyttäytyminen: Aggressiivisuus, ahdistuneisuus ja kohtuuton arkuus

BSI- listausta tehdessä ei ole kuultu rotukerhoja, eikä niitä ole informoitu asiaan liittyen. Azawakh on harvinainen rotu, ja paras tietämys rodusta on luonnollisesti kyseisen koirarodun omistajilla ja kasvattajilla. Mielestämme on outoa ja valitettavaa, ettei rotua harrastavia kerhoja, jotka omaavat parhaan tietämyksen rodusta, ole kuultu asiassa. Kyseenalaistamme perusteet päätökselle.

Näyttelyarvosteluissa on harvoin mainittu mitään kahdesta edellä mainitusta seikasta, joita BSI:ssä esitetään. BSI:n tulisi helpottaa koiran ulkoisten ja käytökseen liittyvien ominaisuuksien arvioinnissa. Mielestämme azawakhin rotumääritelmä on kuitenkin asian osalta selkeä; Hylkäävinä virheinä mainitaan aggressiivinen tai hyvin arka koira, sekä liiallinen laihuus.

Rodun harrastajina tunnemme suuren määrän azawakheja ja heidän omistajiaan. Emme tunnista äärimmäisiä koiran ulkoisia ja käytökseen liittyviä ominaisuuksia, joihin BSI on kiinnittänyt huomiota. Mielestämme kasvattajat ovat menestyksekkäästi säilyttänyt rodun tyypillisiä alkuperäisiä ominaisuuksia, niin ulkonäön kuin käytöksen osalta.

Azawakh on erityinen alkukantainen rotu, sekä rakenteeltaan, että luonteeltaan. Rodulla on erityinen ulkomuoto, se on kulmikas, sillä on kuivat lihakset ja hyvin kuroutunut alalinja ja vähäinen ihonalainen rasvakerros. Me, jotka tarkkailemme rotua läheltä, sekä Pohjoismaissa, että kansainvälisesti kohtaamme harjoin azawakheja, jotka eivät ole hyväkuntoisia. Edes nuoret koirat, jotka voivat olla hoikkia, ovat lihaksistoltaan hyvin kehittyneitä, hyvin hoidettuja terveitä koiria.

Ymmärtääkseen azawakhin luonne ja temperamentti on tunnettava rodun alkuperä Sahelin autiomaasta nomadien kumppaneina. Nykypäivänäkin nomadit pitävät rotua vahti- ja metsästyskoirina. Nomadin elävät edelleen kasvattaen karjaa ja vuohia. Azawakheilla on edelleen tärkeä rooli vartiokoirana, tehtävänään suojella karjaa ja leiriä hyökkääjiltä. Meidän on ymmärrettävä ja hyväksyttävä rodun alkuperä ja sen erityispiirteet sekä temperamentti.

Rotua kuvaillaan usein araksi ja varautuneeksi, mutta koirat tarvitsevat vain usein hiukan enemmän aikaa ihmisen lähestymiseen. Rodulle on ominaista vartioida kotia, autoa ja usein myös ”telttaa” näyttelyissä. Totuus on, että azawakhilla on edelleen nämä alkuperäiset ominaisuudet, mikä antaa ulkopuoliselle vaikutelman, että rotu on aggressiivinen, ahdistunut ja hermostunut. Näin on kuitenkin harvoin. Azawakh on ensisijaisesti mukava ja rakastava koira sen tutussa ympäristössä perheen ja ystävien kanssa.

Azawakh, joka näyttää varautuneelta ja vaikeasti lähestyttävältä näyttelykehässä on yleensä hyvä perhekoira, joka on sopeutunut hyvin jokapäiväiseen elämään. Tietenkin on yksiöitä, jotka ovat sopeutuvaisempia iän ja näyttelykokemuksien myötä. Azawakhit tottuvat rutiineihin ja hyväksyvät enemmän vieraiden kontaktia, mutta osa koirista säilyttää etäisyyden kokemuksesta huolimatta.

Azawakh on hyvin tarkkaavainen ja herkkä, ja voi siksi havaita esittäjän hermostuneisuuden tai kokemattomuuden. Nykypäivän näyttelyissä trendinä on erityisen tiukka ja täsmällinen koiran esittäminen, mikä ei sovi tälle rodulle. Azawakh esiintyy parhaiten, kun se saa esiintyä luonnollisesti ja se esitetään koiraa kunnioittaen. Koska azawakh voi suhtautua vieraita kohtaan epäilevästi, se on hyvin tietoinen omistajansa suhtautumisesta ja käyttäytymisestä vierasta ihmistä kohtaan. Sen takia olisi suotavaa antaa koiran liikkua kehässä ja jutella sille ennen lähestymistä.

Rotua harrastavien kesken vallitsee mielipide, että haluamme säilyttää, emme muuttaa rotua. He, jotka haluavat elää elämänsä azawakhien kanssa ja arvostaa juuri niiden alkuperäisyyden vuoksi, haluavat säilyttää sen ainutlaatuisen ulkomuodon ja luonteen. Haluamme säilyttää azawakhin alkuperäisenä.

Ystävällisimmin,

Susannah Thyni (G.R.A.I.N.S, Sweden),
Siv-Lene Havold Stene (Norwegian Sighthound Club)
Anne-Marie Waleue (Danish Sighthound Club)
Sari Sorvo (Finnish Sloughi and Azawakh Club)
Ines Blix (APSSU, Norwegian Sighthound Club)*

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s